Polędwica z dorsza pieczona z liściem laurowym i cytryną
Dziś mam dla Was pomysł na szybką rybę – w ten sposób możecie przyrządzić nie tylko dorsza. Najlepiej jeśli mięso dłużej pozostanie po pieczeniu w formie wtedy wszystkie aromaty dobrze się połączą. Podobno statystyczny Polak zjada rocznie mniej niż 12 kg ryb i owoców morza (w porównaniu do 39 kg wieprzowiny), jeśli i w Waszej diecie jest więcej wieprzowiny niż ryb zachęcam do zmiany przyzwyczajeń i polecam na dobry początek tego pysznego dorsza.
Składniki dla 3 osób:
~ 450 gramów polędwicy z dorsza
~ 1 cytryna
~ 10 liści laurowych
~ kolorowy pieprz, sól
~ oliwa
1
Wyszorowaną cytrynę kroimy na grube plasterki i razem z liściem laurowym układamy na dnie naczynia żaroodpornego, obficie spryskujemy oliwą.
2
Na wierzchu układamy dorsza, ponowie obficie spryskujemy oliwą i doprawiamy i solą i kolorowym pieprzem.
3
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 15-20 minut aby ryba pozostała soczysta. Podajemy z ryżem i miksem sałat polanych sosem winegret.