Pierś z gęsi z musem jabłkowo-imbirowym

Już po raz piąty w tym roku Slow Food Polska zorganizowało akcję promocyjną mającą na celu propagowanie gęsiny. To pyszne i zdrowe mięso zniknęło z polskich stołów, zajadają się nim natomiast nasi sąsiedzi w Europie. Prawie wszystkie wyhodowane w Polsce gęsi jadą na eksport. Zachęcam Was zatem dziś do spróbowania jak smakuje pierś z gęsi – ja osobiście lubię ją średnio wysmażoną, lekko różową w środku. Dodatek musu z jabłek i imbiru nadaje jej jeszcze więcej charakteru, a przygotowanie nie nastręcza żadnych trudności. Polecam gorąco!

Składniki dla 2 osób:

1 pierś z gęsi o wadze około 400 gramów
1 jabłko
1/2 małej cebuli
3 cm korzenia imbiru
1 łyżka płynnego miodu
świeżo zmielony różowy pieprz
sól

1

Pierś z gęsi solimy i pieprzymy różowym pieprzem, ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie nacinamy skórę uważając aby nie uszkodzić mięsa.

2

Na suchej i zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu, i rozgrzewamy na średnim ogniu aby cały tłuszcz się wytopił, smażymy do momentu aż skórka nabierze złotego koloru, a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy około minuty. Mięso bez tłuszczu przekładamy do żaroodpornej formy skórą do góry i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z grzaniem góra dół na 10 minut, aby uzyskać średni stopień wysmażenia.

3

Następnie wykładamy na deskę i przykrywamy folią aluminiową, zostawiając na 10 minut aby wszystkie soki się rozeszły.

4

Przygotowujemy mus jabłkowy – cebulę drobno siekamy, z jabłka usuwamy gniazda nasienne i obieramy skórkę, kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce.

5

Z tłuszczu pozostałego po smażeniu mięsa odlewamy dwie łyżki i smażymy na nim cebulę aż będzie szklista, następnie dodajemy imbir i smażymy około minuty, następnie przekładamy do naczynia z pokrywką i dodajemy pokrojone jabłko. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut aż kawałki jabłka zaczną się rozpadać, w razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody.

6

Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładki mus, na koniec dodajemy miód i różowy pieprz. Pierś gęsi kroimy w cienkie plastry, podajemy z musem jabłkowym.

piers z gesi z musem jablkowo-imbirowym

DSC_7856fbges