Lazania z dynią

Zanim sezon na dynię dobiegnie końca zróbcie lazanię z tym pysznym warzywem. Dynia nie jest kłopotliwa w pieczeniu, pod warunkiem, że kroimy ją na ćwiartki lub mniejsze kawałki i wkładamy do piekarnika. Jeśli do tej pory mieliście, jak ja kiedyś na tyle samozaparcia aby ją obierać przed pieczeniem, porzućcie ten pomysł natychmiast :). W tej lazanii urzeka przede wszystkim kolor – słoneczny, radosny, idealny na te pochmurne dni, a dodatkową zachętą niech będzie fakt, że po prostu nie da się tu nic zepsuć – danie szybkie, bezproblemowe i zadowoli podniebienia zarówno wegetarian, jak i tych, którzy na co dzień zajadają się mięsiwem – zwróćcie uwagę na minę mistrza drugiego planu 😉 Zmodyfikowałam nieco wegański przepis z Jadłonomii.

lazania z dynią

Składniki dla 6 osób:

~ 400 g makaronu lasagne
~ 250 g mozzarelli

Na farsz:

~ 2,5 kg dyni (ze skórą)
~ 4 łyżki suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
~ 3 łyżki osączonych kaparów
~ 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
~ sól i świeżo zmielony czarny pieprz
~ oliwa z oliwek

Na sos:

~ 800 ml ciepłego mleka
~ 3 łyżki masła
~ 3 łyżki mąki pszennej
~ pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1

Oczyszczoną z pestek dynię pokroić na kilka części, posmarować oliwą i piec w 200 stopniach około 30 minut, do momentu aż zmięknie.

2

W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, wymieszać aby składniki się połączyły (nie rumienić). Gdy zaczną pienić, cały czas mieszając wlać mleko i podgrzewać na średnim ogniu mieszając aby nie powstały grudki. Gotowy sos doprawić gałką, solą i pieprzem.

3

Upieczoną dynię odzielić od skóry za pomocą łyżki, miąższ przełożyć do naczynia i zmiksować na gładkie puree. Następnie puree wymieszać z kaparami, pomidorami, czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

4

Posmarować naczynie żaroodporne masłem, wylać na spód kilka łyżek nadzienia dyniowego i układać kolejno: suche płaty makaronu, farsz dyniowy, kolejną warstwę suchych płatów, sos beszamelowy, kilka plastrów mozzarelli, płaty makaronu, nadzienie dyniowe itd. Kończymy sosem beszamelowym i mozzarellą.

4

Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut bez przykrycia. Najlepsza po 24 godzinach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

lazania z dynią