Ciasto mocno cytrynowe (Lemon drizzle cake)

Ciasto, które rozjaśni jesienne dni, anglosaski klasyk, który idealnie smakuje, nie tylko z popołudniową herbatą. Jest tylko jeden warunek – musicie tak mocno kochać cytrynowe klimaty jak ja. To ciasto dla ekstremistów i prawdziwych miłośników cytryny, mocno wilgotne, zwarte, aromatyczne. Można je polać zwykłym białym lukrem, ale po co, skoro, aby uzyskać więcej cytryny w cytrynie, przygotowałam ekspresową wersję lemon curd. I tak powstało piegowata warjacja na temat lemon drizzle cake, które w oryginale nasącza się syropem cytrynowym. Będziecie zachwyceni! Przepis z modyfikacjami zaczerpnięty z tej strony. Jeśli macie trochę mniej czasu, możecie zacząć od tych muffinów – dadzą Wam z pewnością przedsmak tego, co Was czeka 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

Na ciasto:

~ skórka otarta z trzech cytryn + sok wyciśnięty z dwóch
~ 3 jajka L
~ ¾ szklanki cukru
~ 1 szklanka mąki wymieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 150 gramów miękkiego masła
~ 5 łyżek suchego maku

Na polewę

~ 1 łyżka masła
~ 1 jajko
~ 2 łyżki cukru
~ sok i skórka otarta z 1 cytryny

1

Z dokładnie wyszorowanych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do naczynia wrzucamy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, masło, mak, skórkę otartą z cytryny, jajka i sok. Całość miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.

2

Następnie ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

3

Gdy ciasto się studzi przygotowujemy polewę – nad naczyniem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę, wbijamy jajko, roztrzepujemy je lekko widelcem, następnie dodajemy skórkę cytrynową, cukier i sok wyciśnięty z cytryny a na koniec masło. Cały czas mieszamy i podgrzewamy polewę w kąpieli wodnej aby wszystkie składniki się połączyły i nabrały konsystencji gęstego budyniu – zajmie to około 10-15 minut. Tak przygotowaną polewą smarujemy przestudzone ciasto.
ciasto mocno cytrynowe

DSC_7653