Tarta z figami, serem pleśniowym i orzechami

To było szybkie niedzielne śniadanie, zachwyca mnie niezmiennie połączenie ciepłej miękkiej figi i intensywnego sera pleśniowego, do tego cudownie chrupiące orzechy i kruche ciasto francuskie. Figi cierpliwie czekały na swoją kolej, właściwie to chciałam przygotować z nich ciepły, słodki deser, jednak padło na sernik i tym samym figi wylądowały na wytrawnej tarcie. Jeśli zasmakowaliście w tej sałatce, tarta również przypadnie Wam do gustu. Polecam!

Tarta z figami i serem pleśniowym

Składniki dla 4 osób:

~ 300 g ciasta francuskiego (rozmrożonego lub świeżego)
~ 3 dojrzałe figi
~ 200 gramów serka ricotta
~ 50 g sera z niebieską pleśnią
~ garść orzechów włoskich
~ trzy łyżki płynnego miodu
~ świeżo zmielony czerwony pieprz
~ gałka muszkatołowa
1

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół, ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia, widelcem dociskamy brzegi, a na środek układamy mniejsze niż powierzchnia ciasta naczynie, które je obciąży. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pieczemy do momentu aż brzegi się zarumienią, wtedy ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 3 minuty aby powierzchnia ciasta nabrała złotego koloru.

2

Gdy spód się podpieka przygotowujemy nadzienie – figi kroimy w plasterki, ricottę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, ser pleśniowy kruszymy.

3

Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i na podpieczony spód wykładamy kolejno: przyprawioną ricottę, figi, ser pleśniowy, całość posypujemy orzechami i zapiekamy około 5 minut aż figi lekko zmiękną, a ser się roztopi.

4

Podajemy na ciepło, tuż przed podaniem polewamy płynnym miodem.

tarta z figami i serem pleśniowym