Spaghetti z kurkami
Wszelkiego rodzaju makarony to dania, które moja córka wprost uwielbia, najbardziej zachwyca ją spaghetti – mamy przy jego jedzeniu mnóstwo zabawy, ale to danie zachwyca nie tylko ze względu na śmieszne długie niteczki, lecz przede wszystkim ze względu na swój delikatny smak i niesamowity aromat. Kurki to bardzo wdzięczne (no może poza oczyszczaniem) grzyby – szybko się je przygotowuje, nie wymagają zbyt wiele zachodu a i tak zawsze smakują świetnie. W tym sosie z wyraźnie wyczuwalną nutką tymianku będą cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie.
Składniki na 2 porcje:
~ 250 gramów makaronu – u mnie razowe spaghetti
~ 200 gramów świeżych kurek
~ 150 gramów sera camembert
~ 2 łyżki klarowanego masła
~ ¾ szklanka śmietanki 30%
~ świeży tymianek
~ sól
~ pieprz
1
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kurki i dusimy na średnim ogniu około 5 minut, aż lekko zmiękną od czasu do czasu mieszając.
2
Następnie grzyby przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i listki z kilku gałązek tymianku, podgrzewamy około 2 minut i dodajemy ser camembert, gotujemy jeszcze 3 minuty aż sos lekko zgęstnieje.
3
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, razem z sosem mieszamy na patelni i natychmiast podajemy.