Omlet zapiekany z kurkami i parmezanem
Idealny na niedzielne śniadanie – połączenie kurek, parmezanu i szynki parmeńskiej nadaje temu omletowi wyrazisty charakter. Koniec z narzekaniem, że się nie uda, że nie umiemy – ten omlet nie ma prawa się nie udać! Możecie go przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami, lub pominąć, któreś z poniższych – zapewniam, że zawsze będzie smakował wyśmienicie. Podczas pieczenia obserwujcie masę w piekarniku – jajka powinny pozostać lekko sprężyste, ale nie lejące.
Składniki na 2 porcje:
~ 3 łyżki świeżo startego parmezanu
~ garść kurek
~ pół małej cebuli
~ 2 łyżki mleka
~ 2 plasterki szynki parmeńskiej
~ 1 łyżka masła + do smarowania formy
~ świeży tymianek
~ sól, pieprz do smaku
1
Na maśle podsmażyć cebulę, gdy lekko zmięknie i zrobi się szklista dodać kurki i smażyć 3-4 minuty. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2
Małe naczynie żaroodporne lub tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem.
3
Jajka wbić do miseczki, lekko ubić rózgą. Dodać parmezan, mleko, sól, pieprz, listki świeżego tymianku, kurki podsmażone z cebulą i całość masy wlać do naczynia, po wierzchu posypać pokrojoną w niewielkie kawałki szynką parmeńską. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż masa się zetnie – około 15 minut.