Placuszki z cukinii z parmezanem i marchewką

W tym roku cukinia obrodziła i co jakiś czas jesteśmy obdarowywani tym pysznym warzywem. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do placuszków, które przygotowuje się ekspresowo. Jeśli nie macie pod ręką mąki razowej, możecie ją zastąpić zwykłą mąką pszenną, w każdym przypadku eksperymentalnie trzeba sprawdzić czy placuszki dobrze się smażą – masa nie może być zbyt rzadka, a to wszystko zależy od ilości wody w cukinii – u mnie wystarczyło pół szklanki mąki, ale być może trzeba będzie dodać jeszcze łyżkę, lub dwie.

Składniki dla 2 osób:

~ 2 małe cukinie
~ 1 marchewka
~ czerwona cebula
~ 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
~ świeżo zmielony pieprz
~ olej do smażenia

1

Obieramy marchewkę, cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę i cukinię ścieramy za pomocą tarki na grubych oczkach, dodajemy starty na małych oczkach parmezan, doprawiamy solą i pieprzem i ulubionymi przyprawami – ja dodałam łyżeczkę curry.

2

Całość mieszamy, wbijamy jajko, dodajemy mąką i ponownie mieszamy do uzyskania dość gęstej masy.

3

Na rozgrzany tłuszcz układamy po czubatej łyżce farszu, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na papierową serwetkę aby osączyć placuszki z tłuszczu.

4

Podajemy z sosem jogurtowym wykonanym z 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i ząbka czosnku.

placuszki z cukinii