Sałatka z grillowanym tofu, szparagami i morelami

Jeśli koleżanka z pracy niespodziewanie obdaruje Was świeżo zerwaną z grządki rukolą i tofu, a po drodze do domu kupicie jeszcze szparagi i morele nie wahajcie się ani chwili – rozgrzejcie patelnię grilową, a na kolacje zjecie pyszną ciepłą sałatkę. Idealne danie na letni wieczór nie jest kłopotliwe w przygotowaniu, gdyż wszystkie składniki można grillować równocześnie, tofu powinno poleżeć w marynacie co najmniej 30 minut, nabierze wtedy orzeźwiającego cytrusowego posmaku.

Sałatka z grillowanym tofu, szparagami i morelami

Składniki na 2 porcje:

Na sałatkę:
~ dwie garście rukoli
~ 3 lekko twarde morele
~ cztery zielone szparagi
~ garść orzechów włoskich
~ 200 gramów tofu
~ łyżka ziaren czarnego sezamu

 

Marynata do tofu:

~ sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
~ łyżeczka brązowego cukru
~ łyżka oliwy
~ pół łyżeczki chili

 

Sos do podania:


~ 2 łyżki oliwy
~ 1 łyżka crema di balsamico z pomarańczą
~ skórka otarta z połówki pomarańczy
~ 1/2 łyżeczki płynnego miodu
~ listki oberwane z 2 gałązek tymianku

1

W miseczce mieszamy: sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, oliwę i chili, tofu kroimy na na plasterki o grubości około 0,5 cm i wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamyy łyżką, aby ser pokrył się płynem, zostawiamy na co najmniej 30 minut.

2

Szparagi oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końcówki, morele pozbawiamy pestek i kroimy na ósemki.

3

Rozgrzewamy patelnię grillową, delikatnie spryskujemy ją oliwą i układamy na niej zamarynowany wcześniej ser, szparagi i kawałki moreli. Grillujemy do momentu, gdy ser się zezłoci (około 4 minut z jednej strony), a szparagi i morele będą miękkie ale wciąż jedrne.

4

W międzyczasie przygotowujemy sos: oliwę, crema di balsamico, skórkę otartą z pomarańczy, miód i tymianek mieszamy dokładnie w szklanej miseczce.

5

Na talerzu układamy rukolę, na niej kładziemy zgrillowany ser i morele, odcinamy główki szparagów, a resztę kroimy w około centymetrowe kawałki, układamy na serze i morelach. Całość skrapiamy sosem, posypujemy orzechami włoskimi i czarnym sezamem. Główkami szparagów dekorujemy całość.