Tort z truskawkami i kremem z białej czekolady

Lekki torcik, który będzie cieszył podniebienie osób nie przepadających za ciężkimi, maślanymi masami. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem z bitej śmietany i białej czekolady, oraz musem z truskawek i ciemnej czekolady i świeżymi truskawkami. Wygląda uroczo, smakuje naprawdę dobrze, a jego wykonanie nie powinno sprawić kłopotów nawet początkującym. Aby biszkopt się udał warto pamiętać o tym, by przed przystąpieniem do pieczenia ocieplić jajka do temperatury pokojowej, można upiec go też dzień wcześniej aby łatwo dał się przekroić. Zatem z okazji, czy bez okazji zachęcam do spróbowania. Truskawki możecie zastąpić malinami bądź jagodami,  na pewno będzie równie pysznie. Do nasączenia biszkoptu użyłam także likieru Malibu, można go zastąpić innym alkoholem, albo pominąć, jeśli tort będą jadły dzieci.

Tort z truskawkami i białą czekoladą

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Na ciasto:

~ 5 jajek
~ 0,8 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżki ciemnego kakao
~ szklanka cukru
~ łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

~ szklanka mocno schłodzonej śmietany 36%
~ 1,5 tabliczki (150g) dobrej jakości białej czekolady

Na mus truskawkowo-czekoladowy:

~ szklanka truskawek
~ łyżka balsamico
~ pół tabliczki (50g) ciemnej czekolady dobrej jakości

Dodatkowo:

~ pół szklanki mocnej czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu
~ 40 ml Malibu
~ 300 gramów truskawek do przełożenia i dekoracji

1

Przygotowujemy biszkopt, pamiętając aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec szklankę cukru i dokładnie miksujący aby uzyskać błyszczącą, sztywną masę.

2

Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i zostawiamy aby trochę podrosły (max. 5 minut), następnie dodajemy do nich ubite białka i całość delikatnie miksujemy aby uzyskać puszystą, jasnożółtą masę.

3

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy mikserem lub łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni przy grzaniu góra-dół.Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

4

Gdy biszkopt się studzi przygotowujemy krem – w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę aby uzyskać płynną masę, odstawiamy aby lekko przestygła. Ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodając przestudzoną czekoladę – całość krótko miksujemy i odkładamy do lodówki.

5

Przygotowujemy mus z truskawek i czekolady. Umyte i oczyszczone truskawki rozdrabniamy blenderem, dodajemy balsamico i podgrzewamy na małym ogniu aż masa zacznie bulgotać, wtedy dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawiamy mus do przestygnięcia.

6

Ostudzony biszkopt, za pomocą ostrego noża dzielimy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy herbatą wymieszaną z Malibu. Kładziemy dolny blat na paterę, rozsmarowujemy na nim przestudzony mus truskawkowo-czekoladowy, na musie umieszczamy połowę kremu z białej czekolady, a na kremie pokrojone w plasterki truskawki. Analogicznie postępujemy z kolejnym blatem, dekorując za pomocą kremu również boki tortu. Całość chłodzimy w lodówce około 4 godziny.