Żurek

Żurek – jedna z moich ulubionych zup, w rodzinnym domu podawana tradycyjne na wielkanocne śniadanie. Kwaśna, pożywna z dużą ilością mięsa i dodatkiem białej kiełbasy, nieodmiennie pyszna. Jednak żurek to nie tylko Wielkanoc, to także zupa idealna na zimne dni, prosta w przygotowaniu w każdym zakątku świata, w którym można zdobyć odrobinę mąki żytniej. Jeśli macie gotowy zakwas, użyjcie go zamiast kupnego, choć w tym wypadku nie czuć różnicy i tzw. żurek (czyli zakwas) w butelce jest równie smaczny, a dodatkowo ma tę zaletę, że nie trzeba czekać na niego 5 dni 🙂

żurek

Składniki dla 8 osób:

~ 500 ml zakwasu żytniego lub gotowego żurku w butelce
~ 2 litry esencjonalnego bulionu
~ 300 g łopatki lub szynki wieprzowej
~ 200 gram białej kiełbasy
~ 2-3 ząbki czosnku
~ pół szklanki śmietany
~ 2 łyżki chrzanu
~ 3 łyżeczki suszonego majeranku
~ pieprz czarny
~ 4 jajka ugotowane na twardo

1

Mięso dokładnie myjemy i w całości wkładam do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu do miękkości – około 60 minut, po tym czasie dorzucamy białą kiełbasę i czosnek, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut.

2

Mięso i kiełbasę wyciągamy na talerz, do wywaru wlewamy zakwas, obficie doprawiamy pieprzem, dodajemy majeranek i chrzan, całość gotujemy około 5 minut, próbujemy i ewentualnie dosmaczamy.

3

Gotujemy jajka na twardo, kroimy mięso i kiełbasę na kawałki.

4

Do kubka odlewamy około 100 ml wywaru i łączymy go ze śmietaną, całość wlewamy do żurku energicznie mieszając.

5

Na koniec do zupy wrzucamy mięso i kiełbasę, oraz pokrojone na kawałki jaja na twardo, podajemy z chlebem żytnim.