Babka mocno orzechowa

W tym roku oprócz tradycyjnej babki wielkanocnej na naszym stole gościła też babka orzechowa. Intensywności i smaku nabrała po dwóch dniach, choć gdyby nie ilość wielkanocnych łakoci zapewne nie przetrwałaby nawet do wieczora. Jest mocno wilgotna i pachnąca, nietrudna w przygotowaniu, choć jak to z babkami (nomen omen) bywa potrafi być chimeryczna. Najważniejsze jest to, aby składniki odpowiednio wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Przepis z kajecika mojej Mamy.

Babka mocno orzechowa

Składniki na formę do babki o średnicy 20 cm:

~ 1,3 szklanki mąki pszennej
~ szklanka cukru
~ 200 gramów masła
~ 4 jajka
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 10 łyżek mleka
~ 200 gramów zmielonych orzechów włoskich
~ tabliczka dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej

1

Orzechy mielimy na mąkę, zostawiając kilka do dekoracji, masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.

2

Do masy dodajemy zmielone na mąkę orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko – miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni przy grzaniu góra/dół, formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną, wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka.

4

Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę – nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy głęboki talerz, wrzucamy do niego połamaną na kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści, gdy jest już płynna polewamy babkę i dekorujemy orzechami.