Sałatka z buraczków i koziego sera
Przepyszna, sycąca sałatka, która zaskakuje świeżością i pokazuje nowe oblicze niedocenianego, w mojej opinii, buraka. Te, cenne w wartości odżywcze, warzywa zwykle pojawiają się na naszych stołach w postaci barszczu lub dodatku do mięs, tymczasem stanowią świetną podstawę wszelakich sałatek, a w połączeniu z kozim serem to istna rozkosz dla podniebienia. Sałatka prosta do wykonania, stanowi idealne danie na szybki lunch albo lekką kolację.
Składniki na 2 porcje:
~ 2 średniej wielkości ugotowane lub upieczone czerwone buraczki*
~ 150 gramów sera koziego pleśniowego
~ 50 gramów orzechów włoskich
~ świeżo zmielony czarny pieprz
Dressing miodowy:
~ 5 łyżek oliwy
~ 2 łyżek octu balsamico
~ 1 łyżki miodu
~ 0,5 łyżeczki suszonej mięty
* buraczki pieczemy do miękkości owinięte w folię aluminiową przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza
1
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy, w międzyczasie kroimy buraczki na kawałki i układamy na talerzu.
2
Plastry sera koziego dzielimy na ćwiartki i układamy na burakach, całość posypujemy uprażonymi orzechami.
3
Sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem z oliwy, balsamico, miodu i mięty i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.