Sałatka z buraczków i koziego sera

Przepyszna, sycąca sałatka, która zaskakuje świeżością i pokazuje nowe oblicze niedocenianego, w mojej opinii, buraka. Te, cenne w wartości odżywcze, warzywa zwykle pojawiają się na naszych stołach w postaci barszczu lub dodatku do mięs, tymczasem stanowią świetną podstawę wszelakich sałatek, a w połączeniu z kozim serem to istna rozkosz dla podniebienia. Sałatka prosta do wykonania, stanowi idealne danie na szybki lunch albo lekką kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

~ 2 średniej wielkości ugotowane lub upieczone czerwone buraczki*

~ 150 gramów sera koziego pleśniowego

~ 50 gramów orzechów włoskich

~ świeżo zmielony czarny pieprz

 

Dressing miodowy:

~ 5 łyżek oliwy

~ 2 łyżek octu balsamico

~ 1 łyżki miodu

~ 0,5 łyżeczki suszonej mięty

 

* buraczki pieczemy do miękkości owinięte w folię aluminiową przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza

1

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy, w międzyczasie kroimy buraczki na kawałki i układamy na talerzu.

2

Plastry sera koziego dzielimy na ćwiartki i układamy na burakach, całość posypujemy uprażonymi orzechami.

3

Sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem z oliwy, balsamico, miodu i mięty i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

 

sałatka z buraczków i koziego sera