Zupa krem z selera z orzechami
Zupę krem można zrobić z większości warzyw – w zależności od dodatków za każdym razem powstaje nowa potrawa. Ostatnio na salony wchodzi seler korzeniowy – w moim rodzinnym domu używany jako obowiązkowy składnik rosołu i bulionu, w porywach występujący w imieninowych sałatkach. U mnie do tej pory seler idealnie sprawdzał się jako dodatek do mięs – w postaci puree, jako surówka z rodzynkami i jogurtem, jako składnik sałatek w towarzystwie ananasa i szynki, czy jako kompan marchewki w świeżo wyciskanym soku. Jako miłośniczka zup o konsystencji kremu zastanawiałam się czy z niego też da się zrobić jakąś pyszną zupę i okazuje się, że jak najbardziej. Wprawdzie koleżanki uświadomiły mi, że seler i orzechy to zestaw, którym można załatwić niejednego alergika, ale jeśli nie macie uczulenia na to warzywo i orzechy – polecam. Rozgrzewająca, gęsta, pożywna i zdrowa zupa, najlepsza na drugi dzień po przygotowaniu.
Składniki na 6 porcji:
~ 600 gramów selera (jeden duży)
~ 1 mała cebula
~ 2 ziemniaki
~ 50 gramów orzechów włoskich
~ 500 ml bulionu drobiowego
~ 100 ml śmietany kremówki
~ gałka muszkatołowa
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól do smaku
~ dwie łyżki masła
1
Selera i ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, selera ścieramy na grubych oczkach.
2
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
3
Do cebuli dodajemy seler i dusimy na patelni aż warzywa zmiękną około 10-15 minut.
4
Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
5
Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę kremówkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
6
Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, jeśli zupa jest za gęsta możemy ją rozrzedzić śmietanką lub wodą.
7
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy orzechy i dekorujemy nimi zupę rozlaną do miseczek.