Nalewka z aronii

W długie zimowe wieczory nic tak świetnie nie rozgrzewa jak nalewki. Moja Mama jest mistrzynią w przygotowywaniu tych specyfików z wszelkich możliwych owoców. Mnie szczególnie zachwyca aroniówka – nalewka przygotowywana z dodatkiem liści wiśni, które nadają charakterystyczny posmak. Piękny kolor i słodycz są dodatkowymi atutami tego trunku. Jeśli tylko końcem maja uda Wam się dostać gdzieś owoce aronii polecam gorrrąco, tym bardziej, że wykonanie nalewki jest niekłopotliwe, a efekty cóż… musicie sami spróbować.

Aroniówka

Składniki na 4,5 litra nalewki:

~ 2kg cukru

~ 1kg aronii

~ 1 litr spirytusu

~ 250 g (około 450 sztuk) liści z wiśni

~ 2 łyżki kwasku cytrynowego

~ 3 litry wody

1

Oczyszczoną aronię i umyte liście wiśni gotować w trzech litrach wody przez 30 minut

2

Odcedzić owoce i liście, zlać płyn do naczynia o pojemności co najmniej 5 litrów, dodać kwasek cytrynowy i cukier, całość dokładnie wymieszać

3

Do przestudzonego płynu dodać spirytus i natychmiast rozlewać do butelek.

4

Nalewkę można konsumować następnego dnia, jest świetnym prezentem chociażby z okazji braku okazji 😉