Nalewka z aronii
W długie zimowe wieczory nic tak świetnie nie rozgrzewa jak nalewki. Moja Mama jest mistrzynią w przygotowywaniu tych specyfików z wszelkich możliwych owoców. Mnie szczególnie zachwyca aroniówka – nalewka przygotowywana z dodatkiem liści wiśni, które nadają charakterystyczny posmak. Piękny kolor i słodycz są dodatkowymi atutami tego trunku. Jeśli tylko końcem maja uda Wam się dostać gdzieś owoce aronii polecam gorrrąco, tym bardziej, że wykonanie nalewki jest niekłopotliwe, a efekty cóż… musicie sami spróbować.
Składniki na 4,5 litra nalewki:
~ 2kg cukru
~ 1kg aronii
~ 1 litr spirytusu
~ 250 g (około 450 sztuk) liści z wiśni
~ 2 łyżki kwasku cytrynowego
~ 3 litry wody
1
Oczyszczoną aronię i umyte liście wiśni gotować w trzech litrach wody przez 30 minut
2
Odcedzić owoce i liście, zlać płyn do naczynia o pojemności co najmniej 5 litrów, dodać kwasek cytrynowy i cukier, całość dokładnie wymieszać
3
Do przestudzonego płynu dodać spirytus i natychmiast rozlewać do butelek.
4
Nalewkę można konsumować następnego dnia, jest świetnym prezentem chociażby z okazji braku okazji 😉