Tarta z serem camembert, pomidorami i roszponką

Camembert na ciepło zawsze smakuje dobrze – czy to panierowany i podawany jako osobna przystawka, czy jako element uzupełniający danie. Ten delikatny ser, gdy nie gra pierwszych skrzypiec, stanowi świetne tło dla towarzyszących mu składników. Słodycz roszponki i intensywność dojrzałych pomidorów, podkreślona cebulową nutą, połączona z aksamitnym camembertem stanowi idealną kompozycję współgrającą doskonale na spodzie z ciasta francuskiego.

Francuska tarta z serem camembert, pomidorami i roszponką

Składniki dla trzech osób:

~ 250 g ciasta francuskiego

~ 200 g sera camembert

~ 2 dojrzałe pomidory

~ garść roszponki

~ pół małej białej cebuli (opcjonalnie)

~ świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni przy grzaniu „góra-dół”

2

Ciasto francuskie układamy na blaszce do pieczenia (używam standardowej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem i obciążamy tak, aby brzegi ciasta wystawały z każdej strony po 2-3 centymetry

3

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 10 minut aż brzegi delikatnie się zrumienią

4

Na podpieczony spód wykładamy camember, rozkładamy pomidor pokrojonego w półplasterki, obsypujemy drobno posiekaną cebulą i przyprawiamy pieprzem i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut.

5

Wyciągamy tartę z piekarnika, posypujemy ziołami prowansalskim , na koniec rozkładamy na całej powierzchni listki roszponki.

6

Podajemy natychmiast po przyrządzeniu z dobrą oliwą.