Ziemniaki pieczone z tymiankiem i cytryną

Dzisiaj o nieco innym sposobie przygotowania ziemniaków – w paczuszkach z papieru do pieczenia. Zainspirowana przepisem z Kwestii Smaku postanowiłam spróbować przyrządzić je w ten właśnie sposób i są rewelacyjne! Doskonale przechodzą smakiem ziół i cytryny, to zupełnie inny ziemniak. Paczuszki z papieru powodują, że jest trochę jak gotowany na parze, a trochę jak pieczony – dla mnie osobiście idealny do wszelkiego rodzaju ryb. Polecam!

Ziemniaki pieczone z cytryną i tymiankiem

Składniki dla 2 osób:

~ 6 średnich ziemniaków (młode można zostawić w mundurkach)

~ 2 łyżeczki masła

~ 2 plasterki cytryny

~ 2 gałązki świeżego tymianku

~ 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

2

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ósemki

3

Przygotowujemy arkusze papieru do pieczenia o wymiarach 30×40 cm

4

Na papierze układamy cząstki ziemniaków, posypujemy je rozmarynem, solą i pieprzem, kładziemy plasterek cytryny przekrojony na pół i gałązkę tymianku, dodajemy łyżeczkę masła.

5

Zawijamy papier w szczelną paczuszkę, na koniec podwijając rogi pod spód, w taki sposób, aby paczuszka nie otworzyła się podczas pieczenia.

6

Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut..