Tarta z cukinią

Przepyszna, prosta w przygotowaniu, łącząca w sobie warzywny środek pod kołderką masy śmietanowo-jajecznej. Tarta z cukinią znajdzie amatorów także wśród mięsożerców. Doskonale sprawdzi się na lunch, może być podawana na zimno i na ciepło. Jeśli zagniatacie ciasto na tartę możecie od razu podwoić proporcje i połowę zamrozić – w ten sposób unikniecie bałaganu, gdy po raz kolejny zapragniecie zjeść tartę.

tarta z cukinią

Składniki (forma o średnicy 27 cm):

 

Na ciasto

~ 1,5 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka)

~ 100 g zimnego masła

~ 1/3 szklanki lodowatej (!) wody

~ 1 łyżka oliwy

~ duża szczypta soli

 

Na farsz:

~ 1 średnia cukinia

~ 1 cebula

~ 1 marchewka

~ 150 ml gęstej śmietany lub opcjonalnie gęstego jogurtu typu greckiego

~ 2 jajka

~ łyżka masła

~ sól, pieprz do smaku

1

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy oliwę, sól i zagniatamy dolewając po trochu lodowatą wodę. Tutaj kluczowe jest aby zrobić to w miarę szybko – naszym celem nie jest idealnie gładkie ciasto (mogą w nim pozostać kawałki masła). Z ciasta formujemy kulę i chłodzimy co najmniej pół godziny w lodówce, jeśli bardzo Wam się spieszy, to zamrażalnik na około 15 minut też nie jest złą opcją, ważne aby ciasto dobrze się schłodziło.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

3

Przygotowujemy farsz: cukinię i marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.

4

Cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle aż zmięknie, dodajemy cukinię i marchewkę i dusimy pod przykryciem kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

5

Mieszamy śmietanę i jajka, doprawiamy pieprzem i solą.

6

Ciasto wykładamy na formę do tarty, starając się zrobić to w miarę szybko, żeby nie ogrzać go naszymi dłońmi, widelcem dociskamy brzegi i dziurkujemy powierzchnię ciasta. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi, fasolą bądź ryżem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (musi być bardzo gorący) i pieczemy około 10 minut, następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy aż ciasto nabierze złotego koloru (około 3-4 minuty).

7

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem i pieczemy jeszcze około 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.