Tarta z cukinią
Przepyszna, prosta w przygotowaniu, łącząca w sobie warzywny środek pod kołderką masy śmietanowo-jajecznej. Tarta z cukinią znajdzie amatorów także wśród mięsożerców. Doskonale sprawdzi się na lunch, może być podawana na zimno i na ciepło. Jeśli zagniatacie ciasto na tartę możecie od razu podwoić proporcje i połowę zamrozić – w ten sposób unikniecie bałaganu, gdy po raz kolejny zapragniecie zjeść tartę.
Składniki (forma o średnicy 27 cm):
Na ciasto
~ 1,5 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka)
~ 100 g zimnego masła
~ 1/3 szklanki lodowatej (!) wody
~ 1 łyżka oliwy
~ duża szczypta soli
Na farsz:
~ 1 średnia cukinia
~ 1 cebula
~ 1 marchewka
~ 150 ml gęstej śmietany lub opcjonalnie gęstego jogurtu typu greckiego
~ 2 jajka
~ łyżka masła
~ sól, pieprz do smaku
1
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy oliwę, sól i zagniatamy dolewając po trochu lodowatą wodę. Tutaj kluczowe jest aby zrobić to w miarę szybko – naszym celem nie jest idealnie gładkie ciasto (mogą w nim pozostać kawałki masła). Z ciasta formujemy kulę i chłodzimy co najmniej pół godziny w lodówce, jeśli bardzo Wam się spieszy, to zamrażalnik na około 15 minut też nie jest złą opcją, ważne aby ciasto dobrze się schłodziło.
2
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
3
Przygotowujemy farsz: cukinię i marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.
4
Cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle aż zmięknie, dodajemy cukinię i marchewkę i dusimy pod przykryciem kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5
Mieszamy śmietanę i jajka, doprawiamy pieprzem i solą.
6
Ciasto wykładamy na formę do tarty, starając się zrobić to w miarę szybko, żeby nie ogrzać go naszymi dłońmi, widelcem dociskamy brzegi i dziurkujemy powierzchnię ciasta. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi, fasolą bądź ryżem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (musi być bardzo gorący) i pieczemy około 10 minut, następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy aż ciasto nabierze złotego koloru (około 3-4 minuty).
7
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem i pieczemy jeszcze około 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.