Mini tarty z fetą, papryką i oliwkami
Na szybkie śniadanie, przekąskę na imprezę czy po prostu zamiast słodkich ciasteczek – mini tarty na wytrawnie to świetna opcja. Jak wiecie posiadanie ciasta francuskiego w lodówce to taki mój standard, więc i tym razem w sobotni poranek postanowiłam przygotować coś z jego pomocą. Jako, że chwilę się wahałam, czy nie zrobić jednak wytrawnych muffinek, pomyślałam, że forma, w której zwykle je przygotowuje będzie idealną również i dla mini tart. Do tego wystarczy skomponować dowolne nadzienie, podpiec wypełnione koszyczki ciasta w piekarniku i w 20 minut możemy się cieszyć niebanalnym śniadaniem. Smakują świetnie w towarzystwie sałaty skropionej oliwą i balsamico.
Składniki na 12 mini tart:
~ 350 gram gotowego ciasta francuskiego
~ 200 gram sera feta
~ kilka czarnych oliwek
~ strąk grillowanej czerwonej papryki z zalewy lub papryki konserwowej lub świeżej papryki
~ kilka listków bazylii
~ świeżo zmielony czarny pieprz
~ sól
~ łyżka soku z cytryny
1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza
2
Fetę rozdrabniamy widelcem lub blenderem, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane oliwki oraz listki bazylii, obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
3
Z ciasta francuskiego za pomocą filiżanki wycinamy krążki, którymi wykładamy formę na muffiny.
4
Masę z fety i warzyw wykładamy, na wcześniej przygotowane „koszyczki” z ciasta.
5
Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru).
6
Podajemy na ciepło lub zimno.