Mini tarty z fetą, papryką i oliwkami

Na szybkie śniadanie, przekąskę na imprezę czy po prostu zamiast słodkich ciasteczek – mini tarty na wytrawnie to świetna opcja. Jak wiecie posiadanie ciasta francuskiego w lodówce to taki mój standard, więc i tym razem w sobotni poranek postanowiłam przygotować coś z jego pomocą. Jako, że chwilę się wahałam, czy nie zrobić jednak wytrawnych muffinek, pomyślałam, że forma, w której zwykle je przygotowuje będzie idealną również i dla mini tart. Do tego wystarczy skomponować dowolne nadzienie, podpiec wypełnione koszyczki ciasta w piekarniku i w 20 minut możemy się cieszyć niebanalnym śniadaniem. Smakują świetnie w towarzystwie sałaty skropionej oliwą i balsamico.

Mini tarty

Składniki na 12 mini tart:

~ 350 gram gotowego ciasta francuskiego

~ 200 gram sera feta

~ kilka czarnych oliwek

~ strąk grillowanej czerwonej papryki z zalewy lub papryki konserwowej lub świeżej papryki

~ kilka listków bazylii

~ świeżo zmielony czarny pieprz

~ sól

~ łyżka soku z cytryny

1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza

2

Fetę rozdrabniamy widelcem lub blenderem, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane oliwki oraz listki bazylii, obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.

3

Z ciasta francuskiego za pomocą filiżanki wycinamy krążki, którymi wykładamy formę na muffiny.

4

Masę z fety i warzyw wykładamy, na wcześniej przygotowane „koszyczki” z ciasta.

5

Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru).

6

Podajemy na ciepło lub zimno.