Mojito
Mojito to słońce, radość i cudowny smak wakacji. Połączenie kwaśnej limonki i orzeźwiającej mięty szturmem podbiło świat. Drink wywodzi się z Karaibów, gdzie biały rum jest powszechnie dostępnym trunkiem narodowym. Będąc w Hawanie nie mogłam nie spróbować ulubionego drinka Ernesta Hemingway’a. Ku mojemu zdziwieniu mojito podawane na Kubie nie przypominało wcale tego ładnego drinka, które znamy z naszych pubów. Klasyczne kubańskie mojito to woda gazowana z dodatkiem cukru, soku z limonki i kilku listków mięty, mocno zaprawiona rumem, którego akurat na wyspie nie brakuje, a wszystko to podane w wysokiej szklance z kilkoma kostkami lodu. Tradycja tradycją, jednak walory dekoracyjne cząstek limonki pod warstwą kruszonego lodu, udekorowane miętą przemawiają do mnie dużo bardziej… Polecam drinka na upalne, gorące dni dla ochłody i na zimowe wieczory, jako cudowne wspomnienie lata.
Składniki na jedną porcję:
~ 40 ml białego rumu, najlepiej Havana Club
~ 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego rozpuszczonego w małej ilości wody lub 2 łyżki syropu cukrowego
~ 1/2 limonki, pokrojonej na ćwiartki.
~ 10 listków świeżej mięty + mięta do dekoracji
~ woda gazowana
~ kruszony lód
1
3 cząstki limonki umieścić w wysokiej szklance typu long drink, dodać mięte i za pomocą specjalnej pałeczki lub widelca ugniatać tak długo, aż poczujemy zapach mięty.
2
Następnie dodać cukier i napełnić szklankę kruszonym lodem.
3
Wlać rum i dopełnić wodą gazowaną, całość dobrze wymieszać.
4
Pić przez słomkę (najlepiej w Hawanie) 😉