Kurczak Gong Bao z warzywami

Klasyka kuchni chińskiej, spotkana chyba w każdym zakątku świata – kawałki kurczaka w aromatycznym sosie, podane z prażonymi fistaszkami. Szybki, sycący i smaczny obiad. Zapach jaki unosi się w kuchni długo po przygotowaniu jest dużo bardziej przyjemny, niż ten, którym przesiąkamy w chińskich barach szybkiej obsługi. W oryginale kurczak gong bao nie ma w składzie zbyt wielu warzyw, jednak osobiście bardzo lubię je w takich zestawieniach i zwykle wykorzystuję gotowe, mrożone mieszanki orientalne – w ten sposób można się cieszyć żywymi kolorami warzyw w środku zimy bez straty ich cennych wartości odżywczych. Jeśli chcecie zrobić kurczaka gong bao w klasycznej wersji możecie ich po prostu nie dodawać.

kurczak gong bao

Składniki dla 2 osób:

~ 350 g piersi z kurczaka

~ 200 g mieszanki warzyw orientalnych (mrożona)

~ 3 malutkie papryczki chili (w zależności od upodobań smakowych można dodać więcej lub mniej)

~ 3 ząbki czosnku

~ 2,5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru

~ 1 łyżka grubo pokrojonej dymki (tylko biała część)

~ 60 g uprażonych orzeszków ziemnych (fistaszków)

~ 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

~ olej do smażenia (użyłam arachidowego)

~ ryż do podania

 

Marynata:

~ 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

~ 1 łyżeczka octu ryżowego

~ 0,5 łyżeczki cukru

 

Sos:

~ 100 ml bulionu drobiowego lub wody

~ 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

~ 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

~ 1 łyżeczka octu ryżowego

~ 1 łyżeczka cukru

~ pół łyżeczki oleju sezamowego

1

Łączymy w misce wszystkie składniki marynaty, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przykrywamy folią i marynujemy minimum 30 minut.

2

Gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa, smażąc je w taki sposób by pozostały chrupkie.

3

Rozgrzewamy woka lub patelnię z grubym dnem, wlewamy olej i smażymy na nim chili  aż zacznie intensywnie pachnieć, dorzucamy kurczaka, smażymy 3 minuty, a następnie dodajemy pieprzy syczuański, drobno posiekany imbir, czosnek i grubo pokrojoną dymkę. Smażymy jeszcze około 5 minut.

4

Przygotowujemy sos z octu, cukru, oleju sezamowego i sosów sojowych.

5

Do mięsa dorzucamy warzywa, sos, posypujemy orzeszkami i natychmiast podajemy, najlepiej z ryżem przygotowanym według upodobań.