Cytrusowy łosoś z miętowym kuskusem
Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, właściwie nawet usmażony bez dodatków jest gotowy do spożycia. Dziś postanowiłam rozjaśnić trochę jesienną aurę cytrusowymi smakami. Uwielbiam połączenie mięty z cytryną, postanowiłam dodać jeszcze do tego dania pestki z granatu dla podkreślenia smaku i voila – obiad w 15 minut gotowy.
Składniki dla dwóch osób:
~ 400 gram filetu z łososia
~ sok z połówki cytryny i dodatkowo plasterki z drugiej połówki
~ zmielony kolorowy pieprz
~ pół szklanki kuskusu
~ pestki z połówki granatu
~ garść listków świeżej mięty
~ oliwa
1
Łososia smarujemy oliwą, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i obficie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem – rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej filety skórą do dołu – grillujemy po około 4 minuty z każdej strony.
2
Przygotowujemy kuskus, zgodnie z opisem na opakowaniu, w tym przypadku jest to proporcja 1:1 i na pół szklanki kuskusu przypada pół szklanki osolonego wrzątku z łyżką oliwy.
3
Siekamy drobno miętę i wyłuskujemy pestki granatu.
4
Gotowy kuskus mieszamy z mięta i granatem, w celu wydobycia nuty cytrusowej dodajemy też kilka kropli soku z cytryny, na koniec doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem i solą.
5
Łososia dekorujemy świeżymi półplasterkami cytryny i miętą, z kuskusu za pomocą filiżanki tworzymy zgrabny stosik i od razu podajemy.