Cytrusowy łosoś z miętowym kuskusem

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, właściwie nawet usmażony bez dodatków jest gotowy do spożycia. Dziś postanowiłam rozjaśnić trochę jesienną aurę cytrusowymi smakami. Uwielbiam połączenie mięty z cytryną, postanowiłam dodać jeszcze do tego dania pestki z granatu dla podkreślenia smaku i voila – obiad w 15 minut gotowy.

Składniki dla dwóch osób:

~ 400 gram filetu z łososia

~ sok z połówki cytryny i dodatkowo plasterki z drugiej połówki

~ zmielony kolorowy pieprz

~ pół szklanki kuskusu

~ pestki z połówki granatu

~ garść listków świeżej mięty

~ oliwa

1

Łososia smarujemy  oliwą, skrapiamy sokiem z połówki cytryny i obficie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem – rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej filety skórą do dołu – grillujemy po około 4 minuty z każdej strony.

2

Przygotowujemy kuskus, zgodnie z opisem na opakowaniu, w tym przypadku jest to proporcja 1:1 i na pół szklanki kuskusu przypada pół szklanki osolonego wrzątku z łyżką oliwy.

3

Siekamy drobno miętę i wyłuskujemy pestki granatu.

4

Gotowy kuskus mieszamy z mięta i granatem, w celu wydobycia  nuty cytrusowej dodajemy też kilka kropli soku z cytryny, na koniec  doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem i solą.

5

Łososia dekorujemy świeżymi półplasterkami cytryny i miętą, z kuskusu za pomocą filiżanki tworzymy zgrabny stosik i od razu podajemy.

losos_cytrusowy_m