Ciasto mandarynkowe

Sezon na dobre mandarynki w pełni. Jeśli znajdziecie takie z cienką skórką koniecznie wypróbujcie słoneczne ciastko mandarynkowe Nigelli. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Jest idealne w smaku – nie za słodkie, mokre i intensywne. Nastawcie się na to, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ja pokochałam je od pierwszego upieczenia. Polecam!

Składniki na keksówkę o wymiarach 32×7 cm:

~ 500 gramów mandarynek/klementynek/pomarańczy koniecznie z cienką skórką

~ 200 gramów zmielonych na mąkę migdałów

~ łyżeczka proszku do pieczenia

~ 5 jajek w temperaturze pokojowej

~ szklanka cukru

1

Mandarynki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy do miękkości (około 40 – 90 minut w zależności od rodzaju).

2

Następnie owoce studzimy, kroimy w cząstki i rozdrabniamy za pomocą blendera.

3

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół.

4

Jajka ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.

5

Do jajek dodajemy cukier i zmielone na mąkę migdały a na koniec rozdrobnione mandarynki i dokładnie mieszamy wszystko łyżką.

6

Formę smarujemy masłem po bokach, a dno wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy przygotowane ciasto.

7

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierz ciasta szybko zbrązowieje, po około 20 minutach możemy przykryć je folią aluminiową aby uniknąć przypalenia.

Ciasto mandarynkowe