Brownies z masłem orzechowym
Jedyne ciasto czekoladowe jakie pamiętam z dzieciństwa to murzynek. Brownies omijałam szerokim łukiem, bo przerażała mnie w nim zawsze ilość gorzkiej czekolady, do smaku której podobno dorasta się z wiekiem i ilość cukru dochodząca nawet do 0,5 kg – wszystko to do czasu, gdy okazało się, że mój facet uwielbia każde ciasto czekoladowe, a im więcej w nim czekoladowości tym lepiej. Zaczęłam więc piec brownies i nadeszło olśnienie, że oto pojawiło się czekoladowe ciasto idealne. Przepis na dzisiejsze brownies z masłem orzechowym z bloga Moje Wypieki. Polecam gorąco!
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
~ 180 g masła
~ 200 g gorzkiej czekolady
~ 250 g cukru pudru
~ 4 jajka
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 140 g mąki pszennej
~ szczypta proszku do pieczenia
~ 35 g kakao
~ 95 g masła orzechowego
1
Masło rozpuszczamy ze 150 gramami czekolady na małym ogniu, mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Gdy masa jest jednolita zostawiamy aby lekko przestygła.
2
Przestudzoną masę miksujemy i dodajemy do niej kolejno: cukier puder, jajka, kakao, ekstrakt waniliowy i przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy jeszcze 5o gramów posiekanej czekolady i całość dokładnie mieszamy.
3
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowane wcześniej ciasto a łyżeczką rozkładamy masło orzechowe.
4
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut. Gotowe brownies powinny być ciężkie i wilgotne.