Zupa krem z dyni z imbirem i pomarańczą
Jesienne warzywo o niezwykłych walorach estetycznych. Słonecznym kolorem poprawia nastrój i leczy chandrę. W moim rodzinnym domu wykorzystywana bywała do dżemów, zupę krem z dyni odkryłam kilka lat temu i z miejsca pokochałam – za aksamitną gładkość, cudowny zapach i możliwość modyfikacji smaku w zależności od humoru. Zupa jest niezwykle sycąca – imbir nadaje zupie nutki pikanterii a sok pomarańczowy podkreśla słodycz tego wyjątkowego warzywa.
Składniki na 4 porcje:
~ 700 g dyni (waga po usunięciu pestek)
~ 1 l wody lub delikatnego bulionu warzywnego, ewentualnie drobiowego
~ sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
~ 1,5 cm świeżego imbiru startego na drobnej tarce
~ 80 g mascarpone
~ świeżo zmielony czerwony pieprz, sól, curry – do smaku
~ oliwa lub olej z pestek dyni
1
Dynię (razem ze skórą) kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do piekarnika, solimy, polewamy oliwą i pieczemy około godziny aż zmięknie w 190 stopniach.
2
Po ostygnięciu dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu.
3
Podgrzewamy całość dodając sok z pomarańczy i imbir, gotujemy 3-4 minuty.
4
Zupę miksujemy na gładki krem, na koniec dodając mascarpone oraz przyprawiając do smaku czerwonym pieprzem, solą i curry. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy ją rozcieńczyć dodając wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
5
Podajemy z grzankami.