Zupa krem z dyni z imbirem i pomarańczą

Jesienne warzywo o niezwykłych walorach estetycznych. Słonecznym kolorem poprawia nastrój i leczy chandrę. W moim rodzinnym domu wykorzystywana bywała do dżemów, zupę krem z dyni odkryłam kilka lat temu i z miejsca pokochałam – za aksamitną gładkość, cudowny zapach i możliwość modyfikacji smaku w zależności od humoru. Zupa jest niezwykle sycąca – imbir nadaje zupie nutki pikanterii a sok pomarańczowy podkreśla słodycz tego wyjątkowego warzywa.

zupa krem z dyni z imbirem

Składniki na 4 porcje:

~ 700 g dyni (waga po usunięciu pestek)

~ 1 l wody lub delikatnego bulionu warzywnego, ewentualnie drobiowego

~ sok wyciśnięty z połówki pomarańczy

~ 1,5 cm świeżego imbiru startego na drobnej tarce

~ 80 g mascarpone

~ świeżo zmielony czerwony pieprz, sól, curry – do smaku

~ oliwa lub olej z pestek dyni

1

Dynię (razem ze skórą) kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do piekarnika, solimy, polewamy oliwą i pieczemy około godziny aż zmięknie w 190 stopniach.

2

Po ostygnięciu dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu.

3

Podgrzewamy całość dodając sok z pomarańczy i imbir, gotujemy 3-4 minuty.

4

Zupę miksujemy na gładki krem, na koniec dodając mascarpone oraz przyprawiając do smaku czerwonym pieprzem, solą i curry. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy ją rozcieńczyć dodając wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

Podajemy z grzankami.